Op 16 oktober organiseert VPTZ Rivierenland het symposium 'Praat vandaag over morgen'. Het levenseinde is iets wat ons allemaal aangaat. Waarom wachten tot het allerlaatste moment om over zulke belangrijke zaken te praten als de wensen rondom het levenseinde?
De avond zal worden ingeleid door de gerenommeerde longarts Sander de Hosson en pleitbezorger voor betere zorg in de laatste levensfase. Hij zal ingaan op de vraag waarom het cruciaal is om tijdig na te denken en te spreken over onze wensen en verwachtingen omtrent het levenseinde.
Het Centrum voor Levensvragen verzorgt een workshop over rouw en levensvragen. Er zijn verpleegkundige aanwezig om alles te vertellen over de mogelijkheden van thuis of in het hospice sterven. Vragen over euthanasie en palliatieve sedatie worden beantwoord in de workshop 'Eigen regie'. En voor iedereen die te maken heeft met dementie zal de consulent van de Alzheimerstichting iets vertellen over de vraagstukken rondom dementie en het levenseinde.
De toegang is gratis. Je kunt je aanmelden tot 5 oktober via de onderstaande link. Voor vragen kun je contact opnemen met Elly Tazelaar 06 5371 5525
Meld je hier aan voor het symposium
Waarom wachten tot het allerlaatste moment om over zulke belangrijke zaken te praten als de wensen rondom het levenseinde?
Naast de bijdrage van Sander de Hosson worden er verschillende workshops aangeboden. Je mag een eerste en tweede voorkeur opgeven. Als de workshop van je eerste voorkeur vol is, word je ingedeeld bij je tweede keuze. Je kunt je aanmelden tot 5 oktober via de onderstaande link
Workshop 1 ‘Rouw en zingevingsvragen’
Het Centrum van Levensvragen ons inzicht geven in de complexiteit van rouw en zingeving. Wat betekent rouw werkelijk, en hoe vinden we betekenis in tijden van groot verlies? Deze vragen raken de kern van ons mens-zijn. Experts van het Centrum zullen hun kennis en ervaring delen.
Workshop 2 ‘Waar wil je sterven, thuis- en hopicezorg’
Verpleegkundigen uit zowel het hospice als de thuiszorg hun ervaringen delen over de mogelijkheden om thuis of in een hospice te sterven. Is het mogelijk om een waardig en comfortabel levenseinde te realiseren in de vertrouwde omgeving van ons eigen huis? Wat zijn de voordelen en uitdagingen van sterven in een hospice? Hun verhalen en inzichten zullen ons helpen om een geïnformeerde keuze te maken voor onszelf en onze dierbaren.
Workshop 3 ‘Medische beslissingen in de laatste levensfase’
In de terminale fase van een ziekte komen er onvermijdelijk vragen naar voren bij zowel patiënten als mantelzorgers. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de wensen van de patiënt centraal staan? Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Wat is de rol van de mantelzorger in het beslissingsproces? Huisarts Steven van Os en verpleegkundige zullen op al deze vragen ingaan.
Workshop 4 ‘Dementie en het levenseinde’
Hoe gaan we om met de onzekerheden en ethische dilemma's die dementie met zich meebrengt? Welke ondersteuning is beschikbaar en hoe kunnen we het beste handelen in het belang van de patiënt? Een consulent van de Alzheimer Stichting de specifieke moeilijkheden bespreken waarmee mensen met dementie en hun families worden geconfronteerd als het gaat om het levenseinde.
Meld je hier aan voor het symposium